2012 m. kovo 12 d., pirmadienis

Pavasario šaukliai

Jie rodosi visu grožiu! Tiksliau, jos. Žaibo greičiu bunda ir auga mano šaldytuvinės orchidėjos – plejonės. 

Susodinau jas gana vėlokai, vasario 24 dieną (tuo tarpu anglai jas sodina per Kalėdas...). Visi miegantys gumbeliai sodinimo metu jau rodė akivaizdžius nemiegojimo požymius... Rezultato ilgai laukti nereikėjo. Pirmoji kregždė, aplankiusi mano darbo kabineto palangę ir išsiskleidusi šįryt – Pleione Britannia 'Doreen'.


Šitos gėlės žiedų labai laukia viena mano kolegių. Tikiuosi, ji greitai pasveiks ir atėjusi į darbą spės pasidžiaugti „savo gėlės“ žiedais. Linkėjimai Tau, Giedre!

2012 m. kovo 8 d., ketvirtadienis

Ruoša

Ne tik aš bundu iš žiemos miego. Turbūt nekeista?

Labai myliu savo nuostabiuosius augalus. Orchidėjos – mano didžioji gyvenimo aistra, to neslepiu. O žiema, kurią kasmet tenka kažkaip pragyventi, yra tikrai pats sunkiausias metas namuose auginamiems egzotiniams augalams. Tamsu (o ties pusiauju diena visada trunka 12 valandų), sausa (o kažkur lyja musoniniai lietūs ir gaivina rasotas kalnų vėjelis). Hmmm... Ilgėjančios, pavasarinės saulės nušviestos dienos yra labai konkretūs gerėjančių gyvenimo sąlygų pranašai. Pavasarėja. Bundu ne tik aš, bet ir mano gėlės.

Ir mintys pakinta. Šiuo laikotarpiu vizualizuoju, kaip turės atrodyti mano daržas, ką ir kur sėsiu ar sodinsiu. Lentynėlėje kaupiasi spalvingos sėklų pakuotės. Pradedu planuoti permainas, kurios lauks mylimukių kambarinių...

Sodinimai. Cha! Niekada nepamiršiu, kokiomis drebančiomis rankomis ėmiausi pirmojo savo pirmosios orchidėjos persodinimo. Kiek laiko vėliau stebėjau, ar netyčia nebūsiu pridirbusi ką blogo... Antrasis kartas buvo gerokai lengvesnis, kuo toliau, tuo paprasčiau ėmiau žiūrėti į šį užsiėmimą. Dabar - jau jokio streso. Dabar jau galiu ir dalintis savo patirtimi ir atradimais su kitais augintojais.

Tą ir darysime. Lietuvos orchidėjininkų draugijos nariai vėl imasi orchidėjų persodinimo meno mokyti praktinio seminaro metu. Taigi, susitinkame kovo 18 dieną, 14 valandą Vilniuje, Rasų g. 50A ir raitojamės rankoves!

Išsami informacija čia. Lauksiu!

2012 m. kovo 7 d., trečiadienis

Bundant

Žinot, kas yra žiemos miegas?

Aš žinau.

Žiemos miegu aš užmingu tik tik pradėjus trumpėti dienoms ir ilgėti naktims... Ir gyvenu - snūduriuodama - iki pavasario saulei paliejant varveklių lašus. Snūduriuodama, pamiršdama mažus, bet šiltus gyvenimo stebuklėlius, nepastebėdama smulkmenų, galinčių tapti spinduliuojančiu džiugesiu.

O jų būta.

Gerai pagalvojus, net snūduriuodama sugebėjau džiaugtis žiedais savo namų languose. Ir virbalai rankose nenustojo švytruoti net lėtu, baltu, žiemišku mieguistu periodu... Ir renginiuose pabūta!

Bet - miegota... O dabar jau pats laikas prabusti ir keltis.